Kako spakirati što manje odjeće, a izgledati uvijek dobro tijekom poslovnog putovanja?

Kako spakirati odjeću svakako spada u posebnu vještinu.  Svi koji često poslovno putuju znaju – promijeniti 4 hotela u jednom tjednu djeluje dobro samo na Instagramu.  Pakiranje, raspakiravanje i osjećaj kaosa i života ‘iz kofera’ vrlo brzo čovjeka učine nervoznim. Zato je važno što prije svladati vještinu pametnog pakiranja.

Pakirati se za poslovni put često znači morati spojiti dvije naizgled nespojive stvari.  Želju da po aerodromima ili kolodvorima čekamo u što manje redova i ‘vučemo’ što manje prtljage i potrebu da u uredima ili na sastancima izgledamo poslovno i uredno. Srećom, postoji nekoliko trikova koji to olakšavaju.

kako-spakirati

Sve počinje od dobrog kofera ili torbe

Zvuči kao otkrivanje tople vode, ali kvalitetni, izdržljivi, lagani i dobro dizajnirani koferi obično dolaze s paprenom cijenom. Često nam se nije tako lako mašiti novčanika, osobito kad dvostruko jeftiniji izgledaju gotovo jednako. No, imajte na umu – investicija u sve što smanjuje napor i stres tijekom putovanje se isplati!

OK, možda ne možete uvjeriti šefa da vam odobri let poslovnom klasom jer ste visoki, ali zato svoju kralježnicu možete poštedjeti guranja teškog kofera s nefleksibilnim kotačima.

Pametno birajte odjeću (čak i prije puta)

Pametni poslovni putnici misle dugoročno i dobre modne odluke donose još prije putovanja. Odnosno, pobrinu se da u ormaru uvijek imaju dovoljno ključnih,  komada koji pojednostavljuju  kombiniranje i odijevanje na putovanjima. Jednobojni osnovni komadi poput hlača ili sako u neutralnoj boji svestrani su i odlično se kombiniraju jedni s drugima.

kako-spakirati

Dva donja dijela u omiljenoj vam neutralnoj boji  i dva gornja u istoj neutralnoj boji znači da s četiri komada možete biti odlično odjeveni tjedan, ako ne i više dana. Osobnost i stil lako izrazite nakitom ili šalovima, a tri ogrlice, marame ili kravate ipak zauzimaju manje mjesta u torbi nego tri sakoa.

kako-spakirati

Manje je više

Osnovni komadi u jednoj neutralnoj boji olakšat će vam i pakiranje cipela, jakni ili kaputa i torbi. Jedan par cipela ili jedna torba odlično će se kombinirati sa svom odjećom koju imate.

Što se tiče cipela, nepisano pravilo je da – bez obzira koliko trajao put – nastojte nikad ne pakirati više od dva para. Jedan par svakako moraju biti svestrane, ali udobne cipele koje funkcioniraju od jutra u uredu do večeri u finom restoranu.

Isto vrijedi i za torbe, a glavni kriterij kod kupovine torbe za posao i za putovanja trebao bi biti da ima dovoljno pretinaca. Na taj način sve bitne dokumente i papire uvijek imate nadomak ruke i brzo možete izvaditi. Isto tako torba bi trebala imati opciju nošenja na leđima, ramenu ili preko tijela kako bi imali slobodne ruke.

Plan je bolji od popisa

Da, dobro je imati popis svega što trebate ponijeti.  Osobito dokumenata, punjača, adaptera, četkica za zube i sličnih pomagala bez kojih nikako ne smijete otići na put. Međutim, što se tiče odjeće, još bolje od popisa je imati plan što ćete točno nositi koji dan i za koju prigodu.

Tako ćete spriječiti prekomjerno pakiranje  i spakirati točno onoliko odjeće koliko vam treba. Uz naravno, jedan ili dva rezerva komada.

kako-spakirati

Važno je i što nosite na sebi 

Kombinacija u kojoj ćete putovati također je važan dio pakiranja. Često je, zapravo, teže osmisliti u čemu je najbolje putovati nego spakirati se za tjedan dana.

  1. Prvo i najvažnije na što trebate misliti je – udobnost! Tijekom putovanja vam mora biti udobno i ništa vas ne smije tiskati, žuljati ili sputavati u pokretu. Srećom, postoje moderni materijali od kojih se izrađuju hlače, haljine ili sako koji izgledaju fino i poslovno, a udobni su poput trenirke. Fine hlače koje umjesto kopčanja imaju gumu neka imaju počasno mjesto u vašem ormaru! Koliko god udobnost bila važna, zaboravite na trenirke ili majice koje nosite po kući. Ne trebate putovati u odijelu, ali imajte na umu da trebate izgledati pristojno ako se dogodi da ravno iz aviona morate ići u ured.
  2. Drugo i ne manje važno pravilo je da se za putovanje odjenete tako da na sebi nosite sve glomazne i teške komade koji zauzimaju puno mjesta u koferu, poput kaputa ili čizama.
  3. Treće pravilo je da se za putovanje odjenete slojevito. Određene komade možete skidati ili oblačiti ovisno o razlici u temperaturi na odredištu ili jačini klimatizacije u avionu, čekaonici, autobusu ili vlaku.

Kako spakirati sve to uspješno u što manji kofer ili putnu torbu pročitajte na blogu: Nemoguća misija na mogući način

BONUS SAVJET:

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali ne tako davno savjeti za pakiranje za poslovne putnike uključivali su i onaj da obavezno ponesete jednu veliku praznu kuvertu u koju ćete spremati račune za troškove i držati papir na kojem ćete pratiti sve vezano za poslovno putovanje što će vam zatrebati da riješite putne naloge i povrat troškova kad se vratite s puta.

Treba li vam uopće reći da je takvom praćenju putnih troškova mjesto u povijesti i samo u povijesti?

Uz GOOMA aplikaciju sve bitne informacije, putne naloge, dnevnice i obračune troškova rješavate u par klikova.