Rent-a-car ušteda-kako smanjiti trošak najma automobila?

Rent-a-car na putovanjima ponekad je neizbježan trošak. Nitko ne želi doputovati avionom u drugu državu ili grad i onda razmišljati o autobusnim linijama, rasporedu vlakova ili metroa da bi došao na sastanak. Naravno, osim ako nije riječ o lokacijama gdje je vožnja autom zabranjena poput središta nekih svjetskih metropola. No, iako je ovaj trošak često neizbježan, rent-a-car ušteda nije nemoguća.

Testirali smo ovu tvrdnju na našem nedavnom poslovnom putovanju u Istru. Naše odredište? Relacija Pula-Rovinj. Dva dana sastanaka na kojima nam je rent-a-car stvarno bio nužan. Zanima vas kako smo uspjeli uštedjeti? Evo na što smo pazili.

Kako funkcionira sustav najma vozila?

Rent-a-car automobili danas stvarno više nisu pitanje luksuza. Ponuda automobila raspoloživih za najam je zaista ogromna, jednako kao i broj agencija koje se bave rent-a-car uslugama. Ako prvi puta „rentate“ auto, pitate se odakle krenuti. Na internetu, naravno!

Mi smo pretraživali pojmove „najjeftiniji rent-a-car Pula“ i „rent-a-car Rovinj“. Uz doslovno more rezultata vezanih uz najam auta bez pologa, earlybird popuste i last minute ponude, na svim stranicama se više-manje nalaze vrlo detaljne upute o tome kako unajmiti vozilo. Ipak, ukoliko i sami želite ostvariti rent-a-car uštedu, mimo popusta koji vam mogu biti na raspolaganju, evo na što trebate paziti;

Rent-a-car ušteda Gooma sustav

Tehnička ispravnost i starost rent-a-car vozila

Ovo su sigurno dva najvažnija pitanja kod najma bilo kojeg vozila, pogotovo ako planirate dulje putovanje. Iako je mnogima pitanje cijene na prvom mjestu, upravo vas starije i tehnički neispravno vozilo može više koštati u konačnici. Kako?  U najgorem mogućem scenariju automobil, koji nije redovno održavan, pokvari se na putu i voila! Niste se ni snašli, a već tražite najbližeg servisera. Da, plaćanje servisa za automobil koji plaćate da bi ga uopće vozili uvijek je pravi užitak.

Rent-a-car ušteda postaje vrlo upitna ako se odlučite rentati auto star 8 godina koji je prešao 200.000 kilometara. I to zbog sitne razlike u cijeni najma. Zato, uvijek povjerite koliko je automobilprešao kilometara, starost vozila i je li redovno servisiran. I mala dodatna napomena- da, malo skuplji auto su uvijek redovno servisirani.

Cijena usluge najma vozila

Velik broj kupaca i klijenata, pa tako i kod rent-a-car usluga, prije svega traži povoljnu cijenu. No, jeste li se ikada zapitali zbog čega je cijena jako niska i povoljna?Na ovo pitanje morate posebno obratiti pažnju kod najma automobila. Da, cijena od 100 kuna po danu je jako primamljiva. No, nemojte se iznenaditi ako na nju budete morali nadoplatiti prijeđenu kilometražu i osiguranje vozila.

To je otprilike kao da kupite povoljnu avionsku kartu, a onda još na to nadoplatite u istom iznosu putno osiguranje i prtljagu koji nisu bili uključeni u cijenu karte. Prava ušteda, zar ne? Rent-a-car ušteda najčešće nije vezana uz najam najjeftinijeg vozila. Zato, dobro provjerite što cijena uključuje kako vam se ne bi dogodilo da platite duplo više od onoga što ste mislili.

Trajanje najma vozila

Ako do sada nikada niste koristili rent-a car usluge morate znati da ovdje nema „akademske četvrti“. To znači da će vas svako kašnjenje, tj. vraćanje vozila nakon dogovorenog roka, dodatno koštati.  Recimo da ste rentali auto od ponedjeljka u podne na dva dana. Dakle, trebate ga vratiti do srijede u isto vrijeme. Ukoliko zakasnite, rent-a-car agencija će vam naplatiti dodatni dan.

Isto tako, morate znati da ukoliko iznajmite auto na samo par sati, svakako ćete platiti cijenu za puni dan. Rent-a-car ušteda na ovom pitanju postaju moguća ako ste točni i poštujete ugovor koji ste potpisali.

Rent-a-car ušteda

Osiguranje vozila

Ukoliko se želite zaštititi od neplaniranih „bonus“ troškova obavezno zatražite od agenta pojašnjenje vezano uz osiguranje vozila koje planirate uzeti u najam. Ovdje vas treba zanimati koje vrste osiguranja se nude, koja je njihova cijena, koje su vaše odgovornosti kao vozača i što se događa u slučaju krađe ili štete rent-a-car vozila.

Ukoliko se ovo zadnje slučajno i dogodi, morate osigurati policijski zapisnik o šteti ili krađi. U suprotnom , trošak nastale štete ćete snositi sami. Niti jedno osiguranje neće vrijediti ako agenciji ne dostavite policijski zapisnik na temelju kojeg potražujete naknadu štete od osiguravajućeg društva.

Dakle, rent-a-car ušteda postaje moguća ako se pri izboru automobila ne vodite najnižom cijenom, ako se dobro raspitate o vozilu koje planirate rentati i ako ispoštujete sve što ste ugovorili s agencijom.

A ako vas zanima kako uštedjeti na putnim troškovima te kako olakšati ispunjavanje putnih naloga, Kontaktirajte nas već danas ili jednostavno besplatno preuzmite Gooma aplikaciju !