Preporuke za sigurno putovanje u vrijeme Covid-19

Čini se kako je svjetska pandemija koja je prošle godine zaustavila svijet stigla je do svojeg kraja. Dolaskom ljeta, popuštanjem mjera i otvaranjem granica sve se više ljudi sprema na godišnje odmore, službene sastanke koji su se dugo odgađali ili u nove poslovne pothvate. Kako otići na sigurno putovanje u vrijeme Covid-19, a da ne morate brinuti o posljedicama i da uspijete ostvariti sve svoje ciljeve? Imamo preporuke za vas!

putovanje u vrijeme Covid-19

# Staronormalno

Nakon više od godine dana, oko 180 milijuna na svjetskoj i 350 tisuća oboljelih na državnoj razini, svijet polako dolazi do pobjede nad jednom od najopasnijih gospodarskih, zdravstvenih i društvenih ‘pošasti’ u više stotina godina. Pojavom cjepiva, države su krenule s ublažavanjem mjera vezane za koronavirus . Svijet se polako vraća u ono što sada zovemo ‘staro normalno’. S više od četvrtine cijepljenih, Republika Hrvatska stigla je do najslabijih mjera od početka pandemije, a sam time pojavio se novi osjećaj slobode. Stvaraju se prilike i planovi na individualnoj, no i društveno-poslovnoj razini. Planiraju se godišnji odmori, privatna putovanja, službena putovanja i poslovni sastanci, stvaraju se nove poslovne prilike i šire se vidici.

# Odvoji vrijeme, otkloni probleme

Ipak, iako je situacija puno optimističnija nego prije, na službenoj stranici za koronavirus, kao i u medijima, svakodnevno dobivamo naputke i upute kako se ponašati u skladu s trenutnim pravilima. Prije privatnog ili poslovnog putovanja odvojite pola sata i provjerite najnovije, odnosno aktualne epidemiološke mjere koje su na snazi.

Imajte na umu da mjere koje vrijede u našoj državi, ne vrijede svugdje u svijetu. To znači da se, ukoliko putujete u inozemstvo, morate dodatno informirate o trenutnoj situaciji u državi u koju idete. Najčešće mjere za putovanje preko granice svode se na potvrdu o cijepljenju, potvrdu o negativnom testu ili potvrdu da ste preboljeli koronu. Ipak, neke države još uvijek imaju standardnu karantenu za svaki ulazak, pa provjerite prije planiranja putovanja. Bilo bi šteta da krenete na poslovni put, a sastanke ponovno obavljate preko video calla, zar ne?

Bolje da budete informirani, svjesni situacije i eventualnih posljedica nego da odete na put i ostanete neugodno iznenađeni zbog nepredviđene situacije. Za sigurno putovanje u vrijeme Covid-19 potrebno je ipak malo više pripreme.

putovanje u vrijeme Covid-19

# Optimizirajte vrijeme

Dok su neke stvari stagnirale, druge su se stvari razvijale, pa su tako digitalna rješenja postala puno učinkovitija. Na primjer, danas preko portala e-Građani možete obaviti puno više stvari nego prije pandemije. Prije planiranog puta, na portalu možete zatražiti besplatnu potvrdu o cijepljenju, ako imate negativan test ili potvrdu da ste nedavno preboljeli Covid-19. U kratkom vremenu, svi potrebni dokumenti dolaze na vaš email. Isto možete napraviti i preko HZZO-a, no u praksi se digitalna mogućnost pokazuje bržom. Više o tome možete vidjeti ovdje. Optimizirajte vrijeme i ne čekajte u redovima ili u gužvama ako sve možete riješiti preko interneta.

# Jednostavniji put, manje brige

Planiranje poslovnog putovanja dovoljno je zamorno i u potpuno normalnim okolnostima, no posebice kada morate odvajati dodatno vrijeme na informiranje i prikupljanje raznih potvrda. Kako biste uštedili vrijeme i energiju, nabavite poslovni GOOMA sustav za management službenih putovanja uz koji nećete brinuti o ispisivanju putnog naloga, obračunu putnih troškova niti računima za vrijeme poslovnog putovanja. Mala aplikacija na mobitelu sve čini za vas, vi samo pritisnite start. Najbolje? Možete je isprobati besplatno! Pobrinite se za svoju sigurnosti i usredotočite se na sklapanje novih poslovnih odnosa, a sve drugo možete zanemariti. Također, uz ovakvo rješenje dobivate pregled vašeg puta i sve podatke na jednom mjestu. To vam pruža dodatnu sigurnost u slučaju nenadanih novih izazova.

putovanje u vrijeme Covid-19

# Aplikacije za planiranje putovanja

Budimo iskreni, bez mobitela ne idete niti ne možete ići nigdje. Iskoristite ga na najbolji mogući način i prije putovanja skinite aplikacije koje vam mogu pomoći kod planiranja putovanja ili na putu. Neke od najboljih aplikacija za putovanje su PackPoint koji vam pomaže u pakiranju i Triposo koji vam daje potencijalne ideje što posjetiti. Također, možete pogledati aplikacije i platforme za lakše planiranje smještaja poput AirBNB ili Bookinga. Puno smještaja na Bookingu trenutno ima opciju besplatnog otkazivanja rezervacije, što je u neizvjesnom ovom dobu odlična opcija. Osim toga, pružaju posebnu podršku vezanu za koronavirus gdje možete vidjeti postoje li kakva ograničenja ili uvjeti za mjesto koje posjećujete.

Još jedna digitalna opcija koje se probajte sjetiti prije puta je Google Traffic. Google Maps se više-manje sjetimo koristiti za dolazak do nepoznate destinacije, no rijetko se tko u uzbuđenju prije putovanja sjeti pogledati stanje na cestama. Navedeno možete vidjeti i na HAK-ovim stranicama, no uz Google Traffic imate jasniji i vizualni pregled.

putovanje u vrijeme Covid-19

# Planiraj, rezerviraj, očaraj

S obzirom na mjeru održavanja fizičke distance, u nekim ugostiteljskim objektima ima manje mjesta te se posljedično, zahtijevaju rezervacije dolaska. Ukoliko na službenom putovanju poslovne partnere želite odvesti na popularno ugostiteljsko mjesto ili na godišnjem odmoru imate veliku želju večerati u specifičnom restoranu jer vam je prijatelj rekao da su tamo lignje najbolje, provjerite morate li svoj dolazak prije najaviti. Brojni restorani imaju svoje web stranice gdje možete provjeriti pravila, a ukoliko ste na toj lokaciji više dana, prošećite prije pored restorana i bacite oko na situaciju. Bolje biti pripremljen i isplanirati unaprijed nego se osramotiti pred poslovnim partnerima ili si ne ispuniti veliku želju zbog nedovoljne pripreme.

putovanje u vrijeme Covid-19

# Mislite na sebe

Konačno ste dočekali da se maknete iz kuće i normalno je da osjećate euforiju, no nemojte zaboraviti misliti na sebe i svoje zdravlje. Pobrinite se da održavate pravilnu higijenu i perete ruke na svakom odmaralištu gdje stanete ili nakon posjete svakom kafiću koji posjetite. Niste jedini koji osjećaju polet bezbrižnosti, i baš zato trebate paziti na sebe. Nemojte se rukovati sa baš svakim koga vidite i kada ste na večernjim, morskim, vanjskim zabavama pazite da uvijek znate koja je čaša vaša.

Također, ograničenja okupljanja do određenog broja osoba su još uvijek na snazi, pa pripazite da bespotrebno ne dobijete kaznu. Budžet trošite na uživanje, a ne na plaćanje prekršaja.

putovanje u vrijeme Covid-19

# Uživajte u slobodi

Izdržali ste! Konačno ste dočekali svoj godišnji odmor i vrijeme je da se nakon ove lude godine konačno opustite i uživate u svakom trenutku slobode. Dopustite si odmaranje, priuštite si mala zadovoljstva i dozvolite si da se na par dana malo razmazite. Uz pažljivo planiran budžet ne bi smjelo biti problema. Također, čak i ako ste na poslovnom putovanju moguće je da ćete imati predviđeno slobodno vrijeme nakon uspješno obavljenih sastanaka. Prije putovanje navedeno možete provjeriti sa svojim poslodavcem , a zatim bez straha svaku slobodnu minutu posvetiti razgledavanju nove lokacije. Posjetite znamenitosti ili iskoristite pauze za uživanje gdje ćete istovremeno sklapati nove poslovne konekcije i spajati ugodno s korisnim.

putovanje u vrijeme Covid-19

Sigurno putovanje u vrijeme Covid-19 konačno je moguće, stoga se usudite i uživajte u slobodi!