Kako biti pristojan u Egiptu i Francuskoj

Stigli smo do posljednjeg u nizu bloga o lijepom i prihvatljivom ponašanju u stranim zemljama. Ovaj smo posvetili Egiptu i Francuskoj, često posjećenim odredištima.

Egipat – zemlja u kojoj iskazivanje nježnosti na javnom mjestu nije dozvoljeno

Pozdravljanje među Egipćanima može ovisiti o statusu i religiji, stoga je najbolje pratiti ponašanje osobe koju pozdravljate. Pozdravljanje među Egipćanima je najčešće rukovanje između osoba istog spola. No, ako se osobe dobro poznaju, uz rukovanje ide i poljubac u obraz.

Pozdravljanje između muškarca i žene prilagođeno je ponašanju žene. Ako ona ponudi ruku, rukovat će se, no ako ju ne ponudi-muškarac pozdravlja blagim naklonom glavom. U javnosti poljupci i zagrljaji nisu dozvoljeni. Čak i držanje za ruke će izazvati negodovanje.

Poštujte osobni prostor

Prilikom razgovora poštujte privatni prostor sugovornika. Ako ste pozvani u goste običaj je donijeti poklon kao npr. kvalitetnu bombonijeru ili kolače. Cvijeće nije dobar izbor- ono se donosi na vjenčanja ili bolesnoj osobi.

Kod ulaska u nečiju kuću obavezno skinite cipele. Odjeća koju nosite bi trebala biti konzervativna i prekrivati veći dio tijela. Vaš domaćin će vam reći gdje da sjednete i nikad nemojte sami birati mjesto.

Pravilo desne i lijeve ruke

Kao i u Nepalu, i u Egiptu postoji podjela na desnu i lijevu ruku. Desnom rukom se rade sve čiste radnje, dok je lijeva rezervirana za nečiste radnje i čišćenje. Prilikom jela pripazite da se koristite isključivo desnom rukom, a to vrijedi i za dodavanje hrane.

Udijelit ćete domaćinu kompliment ako nakon prvog pojedenog jela uzmete još hrane. Ako ste gotovi s jelom uvijek ostavite na tanjuru malu količinu hrane. U suprotnom će vam domaćin nastaviti puniti tanjur.

Pravila oko napojnica

Davanje napojnica je u Egiptu od posebne važnosti, jer su njihova mjesečna primanja izrazito mala. Obično se daju napojnice u restoranima prema kvaliteti ponude. Tako je u jeftinijim restoranima običaj davati 3 do 5 eura, a u skupljima čak i do 25 eura. U caffe barovima napojnice iznose između 1 i 2 eura. Napojnice se daju i za zaobilaženje pravila, recimo kada vam odobre ulazak na arheološko nalazište izvan radnog vremena, ali tada se daje više novaca.

Nemojte to smatrati podmićivanjem ili kršenjem zakona, to je i napravljeno tako upravo u tu svrhu. Običaj je davati milostinju potrebitima, posebno invalidima i Egipćanima je to prirodni čin.

Francuska – palac gore i sve je OK!

Francuzi koriste rukovanje prilikom upoznavanja ili pozdravljanja, osim ako se pozdravljaju s bliskim osobama kada koriste zagrljaje i poljupce u obraz. Želite li nešto upitati Francuza, a ne znate jezik, nemojte ga pitati na engleskom da li zna engleski? Naučite to pitati na francuskom i primijetit ćete kako će biti puno susretljiviji. Posebno ako ih pritom oslovite s Monsieur, Madame ili Mademoiselle, što je u francuskoj znak lijepog ponašanja.

Ako ste pozvani u goste, očekuje se da donesete poklon, doduše ništa preskupo, boca vina, cvijeće ili bombonijera će biti dovoljni. Ako se odlučite za cvijeće morate pripaziti što ćete odabrati. Krizanteme u francuskoj služe samo za ukrašavanje grobova, tako da je to loš izbor. Karanfili isto nisu poželjni, jer se pretpostavlja da donose zlu kob. Crvenim ružama izjavljujete ljubav. Potpuno žuti buket simbolizira nevjernost, dok se bijeli poklanjaju na vjenčanjima. Uz ovoliko pravila, možda je najbolje preskočiti cvijeće kao poklon.

Bonton i ponašanje na javnim mjestima

Prilikom sjedenja pripazite da vam noge nisu raširene. Uvijek sjedite uspravno i s prekriženim ili skupljenim nogama. Ostavljanje hrane na tanjuru se smatra nepristojnim. A ukoliko ne želite da vam konobar i dalje toči vino morate čašu ostaviti skoro punom- to je jedini način.

I u Francuskoj treba pripaziti na govor tijela. Gesta rukom koja nama znači OK njima označava nulu, znak za OK njima je dignuti palac. Prilikom kupovanja proizvoda u trgovini odjećom uvijek morate tražiti dopuštenje prodavača prije nego dirate robu. To se pogotovo odnosi na skuplje brendove. Isto pravilo vrijedi i za sve ostale trgovine. Nemojte sami uzimati proizvode, osim ako se ne nalazite u samoposlužnoj trgovini ili supermarketu.

Planirate li posjetiti Egipat ili Francusku, svakako se kvalitetno pripremite za putovanje uz naše savjete: kvalitetna priprema uvjet je za bezbrižno putovanje i kako spakirati kofere.

Ukoliko krećete na službeno putovanje, ne zaboravite koristiti prednosti koje Vam pruža GOOMA aplikacija, kako bi jednostavno i brzo evidentirali sve putne troškove i podnijeli izvještaj. Ako još ne koristite GOOMA aplikaciju svakako isprobajte besplatno sve njene prednosti.