Popularnost bleisure putovanja: kako poslovni put postaje užitak

Poslovna putovanja odavno su povezana sa sastancima, konferencijama i radnim aktivnostima. Međutim, posljednjih godina pojavio se novi trend – bleisure putovanje.

Što označava pojam bleisure?

Bleisure, spoj poslovnog i slobodnog vremena, odnosi se na praksu kombiniranja rada i privatnih aktivnosti tijekom poslovnih putovanja. Ovaj trend stekao je popularnost jer poslovnim putnicima omogućuje da uravnoteže svoje profesionalne odgovornosti i obaveze sa privatnim vremenom i osobnim iskustvima, čineći putovanja ugodnijim i ispunjenijim.

Promjena načina razmišljanja o putovanju

Tradicionalno, poslovna putovanja bila su isključivo vezana uz posao. Uključivala su prisustvovanje na sastancima, konferencijama i drugim događajima vezanim uz posao, s malo vremena za osobne aktivnosti. Međutim, način razmišljanja poslovnih putnika promijenio se tijekom godina. S promjenjivim okruženjem posla i sve većim naglaskom na ravnotežu između poslovnog i privatnog života, poslovni putnici traže načine da svoja putovanja učine ugodnijim i smislenijim.

Statistika o poslovnim putovanjima kaže sljedeće: danas čak 55% milenijalaca želi produljiti svoj službeni put zbog privatnih aktivnosti. To je dovelo do koncepta bleisure putovanja, gdje poslovni putnici kombiniraju posao i aktivnosti u slobodno vrijeme kako bi maksimalno iskoristili svoja putovanja.

Prednosti bleisure putovanja

Bleisure putovanje nudi brojne pogodnosti poslovnim putnicima, no istaknimo tri najvažnije.

Prvo, bleisure putovanje omogućuje istraživanje novih destinacija i iskustvo različitih kultura, što može biti obogaćujuće i ispunjavajuće. Poslovni putnici mogu iskoristiti prednosti svojih putnih odredišta posjećujući lokalne atrakcije, isprobavajući lokalnu kuhinju i baveći se slobodnim aktivnostima kao što su razgledavanje, planinarenje ili istraživanje lokalne umjetničke i kulturne scene. Možda privatno ne biste prioritizirali put u Japan, no ako tamo idete na službeni put, ne biste li ga pri tome htjeli razgledati?

Drugo, slobodno vrijeme također može pomoći u smanjenju stresa povezanog s poslovnim putovanjem. Poslovna putovanja mogu biti zahtjevna i iscrpljujuća, s dugim radnim vremenom i gustim rasporedom. Uključivanje slobodnih aktivnosti u putovanje može pružiti prijeko potreban odmor i pomoći poslovnim putnicima da se opuste i pomlade, što dovodi do povećane produktivnosti i boljeg mentalnog blagostanja.

Treće, putovanja u slobodno vrijeme također mogu potaknuti bolje odnose s klijentima, kolegama i poslovnim partnerima. Zajedničko sudjelovanje u slobodnim aktivnostima može stvoriti opuštenije i neformalnije okruženje, olakšavajući zbližavanje i izgradnju odnosa. Također može pružiti prilike za umrežavanje i druženje, što dugoročno može biti korisno u poslovne svrhe.

Savjeti za bleisure putovanje

Ako planirate službeni put i želite proširiti svoje iskustvo, evo nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti svoje putovanje:

Planirajte unaprijed: uključite slobodne aktivnosti u svoj itinerar kada planirate poslovno putovanje. Istražite lokalne atrakcije, restorane i aktivnosti u slobodno vrijeme dostupne na vašem odredištu i rasporedite ih u svoj plan puta. Svakako razmislite o vremenu i energiji potrebnim za aktivnosti vezane uz posao i prema tome planirajte slobodne aktivnosti.

Provjerite politiku svoje tvrtke: Provjerite management službenih putovanja i politiku svoje tvrtke o bleisure putovanjima. Raspitajte se kod voditelja i provjerite je li politika tvrtke usklađena s vašim planovima. Neke tvrtke mogu imati posebne smjernice ili ograničenja o kombiniranju rada i slobodnih aktivnosti, stoga je važno unaprijed se upoznati s njima.

Komunicirajte sa svojim poslodavcem i klijentima: Obavještavajte svog poslodavca i klijente o svojim planovima za slobodno vrijeme. Budite transparentni u pogledu svojih namjera i osigurajte da vaše obveze vezane uz posao nisu ugrožene. Obavijestite svoju dostupnost i raspored u skladu s tim kako biste izbjegli bilo kakve nesporazume.

Vodite računa o troškovima: Iako putovanje u slobodno vrijeme može biti ugodno, važno je osigurati da su vaši troškovi razumni i unutar politike vaše tvrtke. Odvojite svoje poslovne troškove i troškove slobodnog vremena i vodite odgovarajuću dokumentaciju u svrhu nadoknade. Sve što morate znati o trošku službenog puta pronađite OVDJE.

Ostanite produktivni: Upamtite da ste na poslovnom putu i da bi vam obveze vezane uz posao trebale biti prioritet. Pobrinite se da ispunjavate svoje radne obveze i poštujete svoje rokove. Što to znači? Planirajte svoje slobodne aktivnosti na način da vas ne ometaju u poslovnim obvezama.

Što će biti dalje?

Kako koncept ravnoteže između poslovnog i privatnog života postaje sve važniji u današnjem brzom svijetu, bleisure putovanja vjerojatno će nastaviti svoju uzlaznu putanju. Uz aplikacije koja putnicima omogućuju da ne brinu za ispunjavanje putnih naloga i obračun putnih troškova, slobodnog vremena na službenim putovanjima ima sve više.

Dakle, ako ste poslovni putnik, razmislite o uključivanju osobnih aktivnosti u svoje sljedeće putovanje i iskusite prednosti ovog rastućeg trenda. Sretan put!