Kako biti pristojan u Izraelu i Nepalu

Nastavljamo naš serijal o pravilma pristojnog ponašanja u stranim zemljama! Ovoga puta na redu su jako zanimljive destinacije: Izreal i Nepal. Možemo samo reći – potpuno drugačije od svega na što smo navikli kod nas doma…

U Izraelu radni tjedan počinje u nedjelju

Izraelci se međusobno pozdravljaju tapšanjem po leđima među muškarcima ili šaljući zračne poljupce ako se radi o ženama. Strancima obično pruže ruku.

Ultra ortodoksni židovi (muškarci) uopće ne priznaju žene, dok religiozni židovi izbjegavaju bilo kakav kontakt s njima. To se odnosi i na rukovanje te socijalno druženje.

Ako ste pušač, morate znati da za vrijeme Šabata (subota) u Izraelu pušenje nije dozvoljeno. Da budemo precizniji od sumraka u petak do sumraka u subotu.

Nedjelja je prvi radni da u tjednu i početak školskog tjedna. Izraelci su komotni što se tiče dogovora i vremena, tako da možete očekivati kašnjenja. Ovo se ipak ne odnosi na poslovne dogovore, tamo se točnost očekuje.

Ako ste pozvani u goste u Izraelski dom očekujte brdo hrane koja će vam biti servirana. Običaj je da se nakon obroka serviraju razne sjemenke za grickanje.

Kada dolazite u goste običaj je da se donese mali znak pažnje. Umjesto toga možete se i ponuditi pomoći u pripremi jela. Ako ste pozvani u goste na neki od njihovih vjerskih blagdana poklon mora biti konkretniji.  Isto tako, domaćin vas sam može zamoliti da pripremite jedno od jela za sve prisutne goste.

Jedete li u restoranu imajte na umu da konobari u Izraelu nemaju plaću. Njihova plaća su napojnice koje dobivaju od gostiju, u prosjeku 10 – 15% od iznosa računa.

Izraelski blagdani i ponašanje u blizini žena

Izraelci imaju dva blagdana od velike važnosti u travnju. To je Memorijalni dan i Dan sjećanja na holokaust. Ukoliko ste baš u to vrijeme u Izraelu, moći ćete čuti sirene na ova dva blagdana, ujutro i navečer. U tom trenutku  svi moraju prekinuti što rade, a mirnim stajanjem odaju počast žrtvama holokausta. Ovo pravilo se odnosi i na turiste. 

Prema židovskom zakonu nijednom muškarcu starijem od 13 godina nije dopušteno ni na koji način dotaknuti nijednu ženu, osim svoje.  Isto pravilo  vrijedi i za žene. Ovaj zakon se uglavnom primjenjuje u religioznim kućanstvima. Ako ipak niste sigurni biste li pružili ruku muškarcu/ženi koju tek upoznajte, pričekajte da ju on ili ona prvi pruže vama. Ako se radi o ortodoksnim židovima, ne smijete se niti obratiti ženi koja se nalazi u vašoj blizini. 

Yom-Kippur je dan pomirenja, a smatra se danom žalosti. Na taj dan u većem dijelu Izraela nitko se ne vozi ulicama, osim hitnih i taxi službi koje moraju istaknuti posebnu oznaku.

Namaste, dobro došli u Nepal

Uobičajen pozdrav u Nepalu je „Namaste“- dlanovi sklopljeni u razini prsa kao da se molite, a možete upotrijebiti i lagani naklon. Rukovanje nije uobičajeno, međutim nije ni uvrjedljivo (ako se slučajno zabunite). Naime, i Nepalci polako prihvaćaju zapadnjačku kulturu. Ipak, rukovanje možete ponuditi tek nakon tradicionalnog pozdrava Namaste. Ako vam se dogodi da vam ne pruže ruku zauzvrat, nemojte zamjeriti. Nepalci se ne osjećaju ugodno dirati osobu koju ne poznaju, pogotovo ako je ona suprotnog spola.

U Nepalu je velik naglasak na čistoći, smatraju da je glava najčišći dio tijela, a noge najprljaviji. Ulaskom u nečiji dom skidanje obuće je obavezno. Desna ruka se koristi za čiste radnje i smatra se čistom, dok se lijeva koristi za čišćenje i sl. Imajte na umu da se dodavanje hrane, pokloni i sl. radi desnom rukom. 

Neobična pravila ponašanja u Nepalu

Nipošto nemojte dodirivati tuđe glave. Nemojte pokušati čak niti iz zabave nekome pokušati skinuti kapu (topi). To se smatra jako uvrjedljivim. Jednako morate paziti i da nekoga slučajno ne dotaknete nogom dok prolazite. Naime, prema njihovom vjerovanju noga je najprljaviji dio tijela i to se smatra vrlo ponižavajućim.

Prilikom sjedenja pripazite da vaše stopalo nije upereno u nekoga, to se također smatra uvrjedljivim. Prije samog jela, ali i nakon jela imaju običaj pranja ruku i ispiranja usta. Kako ne bi uvrijedili svog domaćina učinite isto. Prilikom jela radije stavite manje hrane nego što možete pojesti, a tražeći još udijelit ćete kompliment domaćinima. Ostane li hrane na tanjuru koju niste mogli pojesti, vaš domaćin će misliti da vam obrok nije prijao.

Eto, vjerujemo da smo vas informirali i zabavili, svakako ako putujete u jednu od navedenih destinacija javite dojmove!

A ako trebate pomoć u izračunu iznosa dnevnice i želite pametnije upravljati troškovima putovanja – nema problema. Gooma će to profesionalno odraditi umjesto Vas! Isprobajte Goomu besplatno FREE TRIAL na 30 dana.